• Award Winning Construction
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat
  • Woodland Retreat Woodland Retreat Woodland Retreat

Woodland Retreat

Project Location: Cambridge
Project Type: Patio
Completion: 2012

The vision for this one of a kind patio design was an aging stone ruin winding through the forest. Activities for this rustic setting include late night entertaining around a fire and mid-day reading under the shaded canopy of the pine and cedar forest. Preserving the existing trees during construction was imperative – a difficult task with the tight tree spacing in the forest. The solution was dry stack stone walling and a random dry laid flagstone patio. Typical masonry veneer walls would have required a full concrete foundation or grade beam set on piers – this approach would have disturbed the root zone of many of the trees. Reclaimed barn timbers, with original hand tooling marks visible, were installed as gate posts, and the doors constructed from reclaimed barn boards.